logo
Oferta
Cennik
Kontakt
menu icon

Wiosenne porządki

Wioletta Naruszewicz, 22.03.2022

Wiosna już niecierpliwie czeka by zapukać do naszych drzwi i naszych pasiek. Pracownia pasieczna odkurzona, odnowiona, lśni czystością. Wszystkie sprzęty pasieczne zostały przejrzane i ewentualnie naprawione. Ule także. Ramki zadrutowane, węza wtopiona. Czekamy z utęsknieniem by przywitać się z naszymi podopiecznymi. Niestety, zima była niezbyt przyjazna dla spokojnej zimowli pszczół. Rodziny zużyły ponadnormatywną ilość pokarmu. Kto nie przypilnował tego tematu na przedwiośniu może się srogo rozczarować. Mimo podania jesienią właściwej ilości pokarmu wielu rodzinom nie starczy go do wiosny. Rodziny padają z głodu. Wtedy rzeczywiście jest co sprzątać. I wtedy przychodzi też refleksja o tym jakie znaczenie mają dla nas pszczoły.

Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że pszczoła miodna jako zapylacz roślin owadopylnych przynosi nawet stukrotnie większe korzyści gospodarcze płynące ze wzrostu plonów i ich jakości, niż wartość wytwarzanych przez nią produktów. Szacuje się, że w naszej szerokości geograficznej takie rośliny owadopylne stanowią około 78% gatunków. Wobec tego gdyby nawet pszczoła miodna nie dostarczała żadnych produktów i tak warto ją utrzymywać właśnie ze względu na zapylanie. Przeważającym argumentem jest fakt, iż 1/3 produktów spożywanych przez człowieka jest zależna bezpośrednio lub pośrednio od zapylania przez owady.

Nie da się przecenić kolosalnego znaczenia pszczół w przyrodzie i w życiu człowieka, a smaczne i zdrowe produkty pszczele są dla nas tylko dodatkowym bonusem:

  • Miód jest najbardziej znanym i rozpowszechnionym produktem pszczelim, znanym już od czasów biblijnych. Jest też najstarszym słodzikiem, używanym przez ludzi. Jego właściwości bakteriobójcze i uodparniające ludzkość zna od 4 tysięcy lat. Lek duszy i ciała - dodaje sił i energii.
  • Kit pszczeli również znany był w czasach starożytnych, o czym świadczy światowa nazwa propolis. Jego niezwykle bogaty skład (ponad 300 substancji) zapewnia wysoką skuteczność antymikrobiologiczną i uniemożliwia drobnoustrojom uodparnianie się na niego. Z tych względów nazywany jest czasem antybiotykiem XXI wieku.
  • Wosk pszczeli używany był przez tysiące lat do oświetlania kościołów, pałaców i bogatych domostw. Jest to jedna z najczystszych substancji, wytwarzanych przez naturę. Dzisiaj znajduje zastosowanie w kilkudziesięciu gałęziach przemysłu, a przede wszystkim w kosmetyce i farmacji. Palenie świec woskowych ma uzdrawiające rezultaty. Ujemnie jonizuje powietrze redukując szkodliwe działanie między innymi monitorów komputerowych i telewizorów. Ma działanie uspokajające i relaksujące. Palenie codziennie przed snem świecy woskowej przez minimum 20 minut daje zdrowy, spokojny sen.
  • Pyłek kwiatowy to męskie komórki kwiatów zebrane i przyniesione przez pszczoły do ula. Przetworzone do postaci pierzgi (dzięki fermentacji mlekowej) stanowią źródło wysokowartościowego białka, bez którego rozwój rodziny pszczelej byłby niemożliwy. Dla ludzi pyłek kwiatowy stanowi doskonały suplement diety, dostarczający białka, wolnych aminokwasów, minerałów i witamin. Jest nazywany naturalną bombą witaminową!
  • Jad pszczeli jest substancją obronną pszczół robotnic i matek. Jest silnie toksyczny ale wykazuje właściwości lecznicze. Wykorzystywany jest przede wszystkim w leczeniu chorób o podłożu reumatoidalnym.
  • Mleczko pszczele to koncentrat witamin i mikroelementów, oraz białek. Larwa matki dzięki temu, że jest przez cały okres karmiona mleczkiem, wyrasta na dorodną samicę z w pełni ukształtowanymi organami rozrodczymi, w przeciwieństwie do robotnic. Dla ludzi mleczko może być stosowane jako odżywka i suplement diety.

Co to jest miód?

Miód jest to naturalny słodki produkt wytwarzany przez pszczoły Apis mellifera przez łączenie z własnymi specyficznymi substancjami nektaru roślin lub wydzielin żywych części roślin, lub wydalin owadów ssących soki żywych części roślin, składowany, odparowywany i pozostawiony do dojrzewania w woskowych plastrach.


Jak rozpoznać prawdziwy miód?

Bardzo trudno jest określić jakość miodu bez użycia specjalistycznych urządzeń. Prawdziwy miód powinien odznaczać się wyraźnym aromatem, smakiem i barwą zależnymi od gatunku i roślin z których był zbierany. Miód w formie płynnej (patoka) pozostaje przez bardzo krótki czas. Każdy prawdziwy miód podlega procesowi krystalizacji. Jest to proces naturalny, świadczący o dobrej jakości produktu.

Miód pszczeli zróżnicowany jest pod względem barwy, smaku, aromatu, konsystencji, ciężaru właściwego i kwasowości. Zasadniczy wpływ na powyższe właściwości miodu ma jego odmiana. Miody nektarowe w większości przypadków są jasne, ciemnożółte, brązowawe lub brunatnoczerwone. Miody spadziowe są ciemne.

Miód jest produktem bardzo higroskopijnym, wchłaniającym wodę i wszelkie zapachy. Dlatego niezbędne jest przestrzeganie zasad jego właściwego przechowywania.

Miód można importować nawet z odległych kontynentów, jednak zapylanie nie da się importować! Dlatego kupując rodzimy miód popieramy nie tylko polskie pszczelarstwo, ale gwarantujemy wysokie plony upraw rolniczych, dalsze istnienie milionów roślin i zwierząt, a tym samym jednocześnie dbamy o równowagę w środowisku naturalnym! W środowisku, którego częścią sami jesteśmy, jednak zbyt często o tym zapominamy

(dr. Krzysztof Olszewski Katedra Biologicznych Podstaw Produkcji Zwierzęcej Akademii Rolniczej w Lublinie)

flower decoration
line decoration