logo
Oferta
Cennik
Kontakt
menu icon

Ciekawostki z życia pszczół

Wioletta Naruszewicz, 11.06.2022
  • W ciągu całego roku rodzina pszczela zużywa na własne potrzeby 30 kg pyłku, 90 kg miodu, 40-60 litrów wody.
  • Podczas lotu pszczoła zużywa w ciągu każdej minuty ponad 0,3 mg pokarmu.
  • Zawartość cukru w nektarze waha się od 5 do 70%, zależnie od gatunku rośliny.
  • Spośród roślin kwiatowych zapylanych przez owady nektar wydziela blisko 250 gatunków.
  • Przy temperaturze powietrza poniżej +10°C i powyżej +38°C kwiaty nie wydzielają nektaru.
  • Aby zebrać 1 kg miodu pszczoły z 1 ula muszą przelecieć około 120000 km i wykonać ponad 100000 lotów.
  • Dla zebrania 1 kg miodu pszczoły muszą odwiedzić około 4 mln kwiatów.
  • Pszczoły latają z przeciętną prędkością 24 km/h.
  • Podczas odwiedzania kwiatów przez pszczołę na jej owłosieniu bywa od kilkudziesięciu tysięcy do 3-5 mln ziaren pyłku.
  • Kulki pyłku, które pszczoła niesie do ula na tylnych "nóżkach" nazywają się obnóżami. Robotnica niesie zawsze dwa obnóża, z których każdy ma masę 10-12 mg. Zawierają one 3-4 mln ziaren pyłku; aby zebrać tyle pyłku, pszczoła musi odwiedzić ok. 500 kwiatów.
  • W jednej komórce plastra mieści się do 18 przyniesionych przez pszczoły z każdego lotu par porcji pyłku, których ogólna masa wynosi 140-180 mg. W ciągu jednego dnia rodzina pszczela zbiera od 100-400 g pyłku, a w ciągu jednego sezonu pszczelarskiego 25-30 kg, a czasem nawet do 55 kg pyłku.
  • Kwiaty rzepaku - najpopularniejszej na naszym terenie rośliny miododajnej - na powierzchni 1 ha wytwarzają do 130 kg pyłku, kwiaty gryki siewnej - prawie 400 kg, lucerny siewnej - od 78 do 323 kg, a koniczyny czerwonej - 30 kg.
  • Do godziny 14-15 pszczoły przynoszą do uli 80% ilości obnóży zebranych w ciągu całego dnia.
  • Na wychów 1 kg (10 000 osobników) pszczół rodzina pszczela zużywa od 0,9 do 1,5 kg pyłku, zależnie od jakości zawartych w nim składników pokarmowych.
  • Miód wykazuje największą skłonność do krystalizacji w temperaturze 14-15°C, a najmniejszą - w temperaturze od 4 do 10°C i powyżej 30°C.
  • 1 kg pszczół może wydzielić 0,5 kg wosku.
  • Aby wydzielić 1 kg wosku, rodzina pszczela zużywa 3,6 kg miodu.
  • Masa właściwa wosku wynosi w temperaturze 20°C - 0,96 g/cm3.
  • Wosk topi się w temperaturze 63°C, krzepnie w temperaturze 62°C, traci wodę w temperaturze od 95°C do 105°C, wrze w temperaturze powyżej 300°C.
  • Jedna łuseczka woskowa wydzielona przez gruczoł woskowy pszczoły ma masę 0,25 mg.
  • Na zbudowanie jednej komórki pszczelej rodzina pszczela zużywa 13 mg wosku, czyli około 50 łuseczek woskowych, a na komórkę trutową 29-30 mg, czyli od 112 do 120 łuseczek woskowych.
flower decoration
line decoration