Ciekawostki z życia pszczół
- W ciągu całego roku rodzina pszczela zużywa na własne potrzeby 30 kg pyłku, 90 kg miodu, 40-60 litrów wody.
- Podczas lotu pszczoła zużywa w ciągu każdej minuty ponad 0,3 mg pokarmu.
- Zawartość cukru w nektarze waha się od 5 do 70%, zależnie od gatunku rośliny.
- Spośród roślin kwiatowych zapylanych przez owady nektar wydziela blisko 250 gatunków.
- Przy temperaturze powietrza poniżej +10°C i powyżej +38°C kwiaty nie wydzielają nektaru.
- Aby zebrać 1 kg miodu pszczoły z 1 ula muszą przelecieć około 120000 km i wykonać ponad 100000 lotów.
- Dla zebrania 1 kg miodu pszczoły muszą odwiedzić około 4 mln kwiatów.
- Pszczoły latają z przeciętną prędkością 24 km/h.
- Podczas odwiedzania kwiatów przez pszczołę na jej owłosieniu bywa od kilkudziesięciu tysięcy do 3-5 mln ziaren pyłku.
- Kulki pyłku, które pszczoła niesie do ula na tylnych "nóżkach" nazywają się obnóżami. Robotnica niesie zawsze dwa obnóża, z których każdy ma masę 10-12 mg. Zawierają one 3-4 mln ziaren pyłku; aby zebrać tyle pyłku, pszczoła musi odwiedzić ok. 500 kwiatów.
- W jednej komórce plastra mieści się do 18 przyniesionych przez pszczoły z każdego lotu par porcji pyłku, których ogólna masa wynosi 140-180 mg. W ciągu jednego dnia rodzina pszczela zbiera od 100-400 g pyłku, a w ciągu jednego sezonu pszczelarskiego 25-30 kg, a czasem nawet do 55 kg pyłku.
- Kwiaty rzepaku - najpopularniejszej na naszym terenie rośliny miododajnej - na powierzchni 1 ha wytwarzają do 130 kg pyłku, kwiaty gryki siewnej - prawie 400 kg, lucerny siewnej - od 78 do 323 kg, a koniczyny czerwonej - 30 kg.
- Do godziny 14-15 pszczoły przynoszą do uli 80% ilości obnóży zebranych w ciągu całego dnia.
- Na wychów 1 kg (10 000 osobników) pszczół rodzina pszczela zużywa od 0,9 do 1,5 kg pyłku, zależnie od jakości zawartych w nim składników pokarmowych.
- Miód wykazuje największą skłonność do krystalizacji w temperaturze 14-15°C, a najmniejszą - w temperaturze od 4 do 10°C i powyżej 30°C.
- 1 kg pszczół może wydzielić 0,5 kg wosku.
- Aby wydzielić 1 kg wosku, rodzina pszczela zużywa 3,6 kg miodu.
- Masa właściwa wosku wynosi w temperaturze 20°C - 0,96 g/cm3.
- Wosk topi się w temperaturze 63°C, krzepnie w temperaturze 62°C, traci wodę w temperaturze od 95°C do 105°C, wrze w temperaturze powyżej 300°C.
- Jedna łuseczka woskowa wydzielona przez gruczoł woskowy pszczoły ma masę 0,25 mg.
- Na zbudowanie jednej komórki pszczelej rodzina pszczela zużywa 13 mg wosku, czyli około 50 łuseczek woskowych, a na komórkę trutową 29-30 mg, czyli od 112 do 120 łuseczek woskowych.
Pozostałe artykuły: